Modelet e reja të MacBook nga Apple: M5, arkitektura 3nm dhe macOS 26.3

Apple ka forcuar edhe një herë fokusin e saj në performancë dhe efikasitet me Apple Silicon, duke përdorur çipin M5 në modelet e saj të reja të MacBook Pro. I prodhuar me procesin e avancuar të prodhimit 3nm (N3E) të TSMC-së, M5 ofron fuqi përpunimi më të lartë, duke reduktuar njëkohësisht konsumimin e energjisë krahasuar me gjeneratat e mëparshme.

Arkitektura M5 fokusohet posaçërisht në ngarkesat e punës së inteligjencës artificiale dhe të mësimit makinerik me dizajnin e saj hibrid të CPU-së (bërthama performancë + efikasiteti), GPU-në e gjeneratës së ardhshme dhe Neural Engine të përmirësuar. Arkitektura e memories së unifikuar të Apple lejon që CPU-ja, GPU-ja dhe Neural Engine të ndajnë të njëjtin rezervuar memorie me gjerësi bande të lartë, duke reduktuar vonesën dhe duke rritur efikasitetin.

MacBook Pro i ri 14-inç, me çipin M5, ofron performancë më të fuqishme me shumë bërthama, kapacitete të përmirësuara grafike dhe jetëgjatësi të gjatë të baterisë. Ekrani Liquid Retina XDR, lidhjet Thunderbolt dhe SSD-të e shpejta e pozicionojnë pajisjen për përdoruesit profesionistë.

Sipas thashethemeve, Apple po përgatitet të lansojë këto MacBook-e të reja së bashku me macOS 26.3. Aktualisht në beta, pritet që macOS 26.3 të publikohet në tremujorin e parë të vitit 2026, dhe sipas thashethemeve, MacBook-et e reja do të dalin me këtë version.

Ndërkohë, raportohet se Apple po punon për çipet M6 me teknologji prodhimi 2nm si hapin e saj të ardhshëm. Ky tranzicion mund të nënkuptojë performancë më të lartë dhe konsum më të ulët të energjisë në MacBook-et në vitet e ardhshme.

Në përmbledhje: MacBook-et me M5, me arkitekturën e tyre 3nm, dizajnin e fokusuar te inteligjenca artificiale dhe integrimin e macOS 26.3, forcojnë superioritetin teknologjik të Apple në tregun e laptopëve.