NVIDIA prezanton DLSS 5: Fillon epoka e “Neural Rendering” në lojëra

NVIDIA prezanton DLSS 5: Fillon epoka e “Neural Rendering” në lojëra

NVIDIA ka prezantuar DLSS 5, një teknologji që nuk fokusohet vetëm në rritjen e performancës, por sjell një qasje të re që ndryshon drejtpërdrejt mënyrën e krijimit të imazhit në lojëra. Kjo teknologji synon të shkojë përtej metodave klasike të renderimit duke rindërtuar skenat e lojës me ndihmën e inteligjencës artificiale.

“Neural Rendering” në qendër të teknologjisë

Pika më kritike e DLSS 5 është sistemi i quajtur “neural rendering”. Në këtë qasje, karta grafike nuk llogarit më çdo piksel në mënyrë tradicionale, por analizon imazhin dhe plotëson detajet që mungojnë përmes inteligjencës artificiale.

Elemente si:

• Ndriçimi
  • Hijet
  • Detajet e materialeve
  • Reagimi i sipërfaqeve

mund të rindërtohen në kohë reale. Kjo nënkupton cilësi më të lartë me ngarkesë më të ulët për GPU-në.

Nga rritja e rezolucionit te rindërtimi i skenës

Versionet e mëparshme të DLSS fokusoheshin kryesisht në rritjen e rezolucionit dhe gjenerimin e kornizave (frame generation). Me DLSS 5, sistemi ndërhyn drejtpërdrejt në krijimin e skenës.

Thënë thjesht:

• DLSS 3 → gjeneron korniza
  • DLSS 5 → rindërton vetë skenën me AI

Veçanërisht në rezolucionet 1440p dhe 4K, pritet të ofrojë FPS më të lartë dhe frametime më të qëndrueshëm.

Kërkesat e harduerit

DLSS 5 pritet të vijë me gjeneratën e re të kartave grafike RTX dhe të shfrytëzojë Tensor cores më të avancuara. Kartat e vjetra mund të kenë mbështetje të kufizuar ose mund të mos mbështeten fare.

Lojërat dhe motorët e mbështetur

DLSS 5 do të debutojë fillimisht në lojëra të mëdha (AAA). Ndër kompanitë e përmendura janë:

• Bethesda
  • CAPCOM
  • Hotta Studio
  • NetEase
  • NCSOFT
  • S-GAME
  • Tencent
  • Ubisoft
  • Warner Bros. Games

Lojërat kryesore me shembuj vizual:

• Resident Evil Requiem

• EA Sports FC

• Starfield

• Hogwarts Legacy

Optimizimi i vonesës (latency)

NVIDIA përdor teknologjinë Reflex për të optimizuar input lag, duke siguruar që kornizat e krijuara nga AI të kenë ndikim minimal në lojë.

Debatet rreth teknologjisë

Rindërtimi i skenës nga inteligjenca artificiale mund të shkaktojë devijime të vogla nga vizioni origjinal i zhvilluesve, veçanërisht në stilin artistik.

Një hap drejt së ardhmes së grafikës

DLSS 5 nuk është thjesht një teknologji performance, por një sistem që ndryshon mënyrën se si krijohen grafikat në lojëra.

Qëllimi: vizual më realist me më pak ngarkesë harduerike, duke hapur epokën e re të lojërave me “neural rendering”.

Përmbledhje:

DLSS 5 riformulon balancën mes performancës dhe cilësisë vizuale, duke sjellë një epokë të re për lojërat.

A do të vijë kjo veçori në kartat e serisë 4000?